HOME > Informatie > Hoofdluisprotocol

Hoofdluisprotocol

Wat te doen tegen hoofdluis?

Iedereen kan hoofdluis krijgen en dat is geen schande. Hoofdluizen verplaatsen zich lopend. Ze lopen van het ene hoofd naar het andere. Als kinderen met elkaar spelen komen ze vaak met hun hoofden dicht bij elkaar. De luizen kunnen dan overlopen. Vandaar dat vooral kleine kinderen makkelijk hoofdluis krijgen

Wat zijn luizen en neten?

Luizen zijn kleine grauwe diertjes van ongeveer 1 - 3 millimeter groot, die leven van mensenbloed. Op warme plekjes van het hoofd leggen ze eitjes (neten) die ze vastplakken aan een haar, vlak bij de hoofdhuid. U kunt de neten vinden achter de oren, in de nek en onder de pony. Neten hebben een wit-gele kleur en lijken op roos. Maar neten zitten vastgekleefd aan het haar. Roos zit los en valt zo uit het haar. Na een paar dagen komt uit de neet een luis te voorschijn. Deze luis kan na ongeveer 10 dagen ook weer eitjes (neten) leggen. Zo neemt het aantal luizen op een hoofd snel toe.

Hoe merk je dat je hoofdluis hebt?

Als je een paar luizen hebt, merk je in het begin niets. Maar hun aantal neemt snel toe. Dan komt de jeuk. Als u het niet zover wilt laten komen, moet u regelmatig controleren op hoofdluis. Hiervoor kunt u het beste een stofkam (luizenkam) gebruiken. Kam het haar met de stofkam uit boven een wit vel papier of boven de wasbak. Als u luizen vindt, spoel ze dan weg. Controleer direct na elkaar alle gezinsleden. Herhaal de controle iedere week tot minimaal 6 weken na de eerste behandeling!

Behandeling

Veruit de beste methode is een lokale behandeling van het haar met een

Voor behandeling van neten en hoofdluis verwijzen naar de adviezen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Vertel het op school !

Luizen krijgen is geen schande. Ze komen gewoon overlopen van de een op de ander en dat kan overal gebeuren en iedereen overkomen. Maar vervelend zijn die luizen wel. Zorg daarom dat ze zo min mogelijk kans krijgen. Waarschuw de leerkracht van de school als u hoofdluis hebt gevonden. De leerkracht kan dan de ouders van de andere kinderen van die klas vragen hun kinderen extra te controleren en zo nodig te behandelen.

Wilt u nog meer informatie hebben over hoofdluis? Kunt u gaan naar:

www.hoofdluizen.nl

Zo blijven we met zijn allen de luizen de baas!!!